woensdag 3 september 2014

Risotto met gestoofde kip en paddenstoelen

 Ik hield eigenlijk nooit zo van risotto. Ik vond het zwaar, papperig en melig. Totdat ik een keer een  pompoenrisotto met salie proefde, perfect bereid. Toen was is om, voorzichtig aan at ik het wat vaker. Veel mensen denken ook dat risotto erg omslachtig is om te maken en lang duurt. Want de opvatting over risotto is dat je constant moet blijven roeren. Maar nou kwam ik laatst een tv programma tegen waar een kok zei dat dat helemaal niet hoeft! Mijn beredenatie is dat, zoals bij andere zetmeelproducten ook zo is, hoe meer je roert hoe meer zetmeel er vrij komt. Dat werkt een beetje als lijm. Dit werkt ook zo bij aardappelpuree. Als je dat gaat mixen met een handmixer wordt het bijna behangplaksel. Niet zo lekker. Dit effect gebeurt ook bij risotto. Het zetmeel komt vrij als je roert. Bij dit recept heb ik het gerecht Pollo alla Cacciatore ( Jagersstoof) gecombineerd met een risotto. Ik heb de risotto een beetje geroerd, maar niet constant. Daar moet je denk ik je eigen smaak een beetje in vinden.


Ingrediënten voor 2 personen:

1 grote kippendij (drumstick en aanhangend stuk erbij)
200 gr risottorijst
200 gr gemengde paddenstoelen
1 grote ui (normale)
1 grote rode ui
1 teen knoflook
takje rozemarijn
paar blaadjes salie
zout & peper
olijfolie
paddenstoelen bouillonblokje (of kip als je niet anders hebt)
250 ml rode wijn
100 ml witte wijn
parmezaanse kaas
klontje (kruiden)roomboter

Bereiding:

Haal het vel van de kippenpoot door een sneetje te maken bij het uiteinde van de poot en je vingers tussen de huid en het vlees door te halen. Er zit een soort vlies tussen die je kan in snijden als het vel er niet af wil. Spreid het vel uit op een bakplaat en strooi er wat zout en peper over.


Doe wat olijfolie in een (stoof) pan met dikke bodem. Bak de kip aan en blus af met de rode wijn. Voeg nog 200 ml water, de gele ui, die in 4 stukken is gesneden, de tijm en salie toe. Doe de deksel op de pan en laat op laag vuur ongeveer 2 uur stoven. Check halverwege of er nog genoeg vocht in de pan zit. Het mag best wat inkoken maar niet helemaal. De bedoeling is dat er een reductie overblijft van de wijn en de kippensmaak. Dit wordt de bouillon die je bij de risotto gaat schenken. Haal de kip uit de pan en laat afkoelen. Scheur het vlees in stukjes met een vork.



Maak de paddenstoelen indien nodig schoon met een borsteltje. Niet met water want dan zuigen ze zich vol en kan je ze niet knapperig bakken. Scheur de paddenstoelen in stukken. Bak de paddenstoelen in een koekenpan met dikke bodem met wat zout en peper knapperig. Doe ze in een bakje en zet apart.


Zorg dat je de ingekookte rode wijn met de ui en kruiden aanvult met kokend water tot iets meer dan een halve liter bouillon. Bak de rode ui met de knoflook glazig in wat olijfolie. Gebruik hiervoor een pan met een dikke bodem omdat de warmte van de vlammen dan gelijkmatig wordt verdeeld over de hele pan. Voeg de rijst toe en bak heel even mee zodat alles bedekt is met olie. Blus af met de witte wijn. Voeg nu met een soeplepel een lepel bouillon toe. Je kan dus een beetje roeren zodat de bouillon goed verdeeld wordt.

Schuif ondertussen de bakplaat met het kippenvel in de oven op ongeveer 220 graden. Ik heb zelf een heel klein oventje dus een gril moet ook goed werken. Het gaat erom dat het kippenvelletje knapperig wordt en bruin. Dit werkt beter op hoog vuur. Keer het velletje een paar keer tussen door. Laat uitlekken op een keukenpapiertje.

Als je de rijst een beetje hoort aanbakken voeg je nog een lepel bouillon toe. Doe dit totdat de rijst aan de binnenkant van de korrel lekker zacht is en aan de buitenkant nog een beetje hard: beetgaar. Zorg dat je de kruiden uit de bouillon ook toevoegt aan de risotto.
Voeg nu de paddenstoelen en kip toe en roer tot alles warm is. Zet het vuur laag en roer de boter als laatste erdoor. Ik had nog een beetje zelfgemaakte kruiden boter, erg lekker! Breek het kippen velletje in 4 stukken en steek in de risotto op het bord. Maak af met wat parmezaanse kaas.



blogger templatesblogger widgets

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen